JULKLAPPAR
Du läser

VÄLJ PRIS PÅ JULKLAPPEN

79
Jul-Bloggen

VÄLJ PRIS PÅ JULKLAPPEN

pris julklappen

Att välja vilken julklapp man ska köpa kan vara riktigt svårt. Man får ångest för att man vill att det ska vara någonting bra och en julklapp som den man ger till ska tycka om. Man vill känna sig speciell som hittade just ”den” julklappen, som gör någon extra glad. Vilket pris sätter du på julklappen?

Precis som med alla andra utgifter så börjar man ofta med att sätta upp en budget för vad julklappen ska kosta. Är tanken att det ska vara ett paket till julklappsleken så är beloppet ofta redan bestämt och det bli lättare att köpa någonting. Då brukar julklappen ska kosta mellan 50 och 100 kr.

Men om man ska köpa ett paket till en släkting eller en vän så kanske man kostar på lite extra. Tittar man däremot på Årets julklapp som genom åren blivit utsedd genom Handels utredningsinstitut, så har vi genom åren lagt ut betydligt större belopp på julpresenterna än de vi anger nedan.

Vad ska julklappen kosta?

Det kan vara svårt att avgöra hur mycket pengar man ska lägga på julklappar. Många gånger är det plånboken som styr hur mycket pengar man har råd att lägga på julklappar. De flesta får samma lön i december som alla andra månader och lönen ska som vanligt räcka till även hushåll, hyra och övriga utgifter. Ändå är december den månad som vi svenskar handlar mest och under julen lånar vi mest pengar.

Just nu, inför jul och nyår, pågår intensiv marknadsföring av det som kallar ”jul- och nyårslån” – snabba lån till konsumtion och utan säkerhet. Bolagen som lånar ut summor upp till 60 000 kronor har i regel låga inkomstkrav och ställer inga frågor om varför du lånar.

Källa: Ida Persson | 5 dec 2020 | SVT | https://www.svt.se/nyheter/inrikes/inga-problem-att-fa-lan-for-julklappar-trots-betalningsanmarkningar

Vanliga belopp vi lägger på julklappar:

  • Mamma och/eller Pappa 300 kr vardera eller 500 kr till båda
  • Syskon 300-500 kr
  • Barnen 1000-3000 kr till vardera
  • Far och morföräldrar 200-300 vardera eller 400-500 kr till båda
  • En god vän 500-1000 kr
  • Kollegan 150-200 kr
  • Kusiner 200-300 kr vardera
  • Julklappsleken 50-200 kr/paket, totalt ca 250 kr/spel

Så det är inte konstigt att vi behöver låna pengar under julen, då vi många lägger ut åtskilliga tusenlappar på julklappar varje år.

Skippa kläderna till barnen under granen

Hör du till de föräldrar som köper kläder till barnen och lägger under granen för att de ska ”få fler paket”. Skippa det. Barnen får kläder under resterande del av året vill inte ha mjuka paket och framför allt inte kläder och skor. Om det då inte är tonåringar som har flyttat hemifrån och försöker vara självförsörjande, då kanske märkeskläder, en GANT-hoodie eller ett par dyrare skor skulle uppskattas. Men annars, nja…

Satsa då hellre på att ge färre paket och någon leksak eller grej de faktiskt kan ha något kul med. Någonting som de eller ni vanligen inte har råd att köpa. Någonting som de har önskat sig. Alternativt en slant som de får ”slösa” på vad de vill. Känner du ändå att du inte har råd att ge annat än kläder som julklapp, så fundera på om det verkligen är nödvändigt med klappar till far och morföräldrarna. Eller till kusinerna som ni endast träffar på julafton och födelsedagar. Och kanske ni kan skippa nubben, ölen eller starkglöggen i år?

Nu menar jag naturligtvis inte att man ska köpa leksaker och grejer till barnen för flera tusen kronor, utan att om du köper nya kläder till barnen, så lägg in dessa in garderoben direkt och inte under granen. Och köp heller en liten billig sak de kan ha roligt med, istället för en hög med kläder. Det behöver inte vara någonting nytt eller ens någonting köpt. Kanske hittar du något roligt på Second hand, eller hos en vän som rensar förrådet. Huvudsaken paketet är hårt och ”onödigt”. Det är ju bara jul en gång per år.

Om författaren

I december varje år börjar julruschen. Då tar jag emot önskelistor inför julafton och förbereder nissarna och tomtemor inför den stora dagen. Vad önskar DU dig i julklapp i år? Berätta för tomten. Kanske slår dina önskningar in...

TIPS! Julklappar under 100 kr